Wednesday, October 24, 2012

Melukis Kartun : Salah Satu Hobi Pelik Aku! (Part 1)

Semasa aku remaja dahulu, aku sering membaca majalah kartun di pasaran seperti Gila-Gila, Humor, Ujang dan Apo (sebelum era MOY production). Ini membuatkan aku tersangat2 teringin untuk menjadi seorang kartunis, dalam kepala hotak dah pasang siap2 angan2 sebegini. Kebolehan aku melukis sebenarnya sudah pun bermula semasa aku masih di bangku sekolah rendah lagi. Setiap kali masuk subjek Pendidikan Seni, aku lah yang paling excited. Tapi not all the time I get the highest score everytime datangnya exam. Ada juga ketikanya semasa aku masih kecik dulu aku pernah menyatakan kepada parents aku tentang hasrat dan cita-cita aku nak jadi kartunis. Well seperti dialog dalam movie P Ramlee "Ibu Mertuaku" jawapannya sungguh cliche iaitu "Pantang Nenek Moyang Aku Jadi Ahli Muzik" cuma perlu diubah dari ahli muzik ke kartunis sahaja lah hehe.

Pada tahun 2007 dahulu, salah satu karya kartun aku diambil sebagai contoh untuk pembikinan kalender tahunan organisasi aku ketika itu. Malangnya aku tak simpan copy yang telah di scan untuk karya2 aku tu. Pada tahun 2010 pula sekali lagi karya aku diambil untuk pembikinan panflet bagi mempromosikan perkhidmatan e-percukaian. Sebelum itu aku terpaksa menghadiri bengkel kartunis yang dikendalikan oleh pihak atasan dan apa yang menjadi faktor keterujaan aku ialah penceramah semasa bengkel tersebut adalah 2 orang kartunis dari Berita Harian iaitu Zoy (yang pernah mencetuskan kontroversi tentang karyanya yang menghina rakyat Jepun yang terlibat dalam bencana Tsunami beberapa tahun lepas) dan Yon. Ok tanpa membuang masa, di bawah ialah beberapa kartun yang sempat aku scan dan simpan dalam hard-disk aku:

Kartun awek telefonis ini pada mulanya di reject oleh pihak atasan aku atas sebab terlalu "seksi", tapi kemudiannya ia digunapakai lagi menjadi covergirl untuk salah satu panflet HASiL

 

Kartun Singh ini juga di reject pada saat-saat akhir kerana aku tak sempat mewarnakan karakter ini menggunakan Adobe Photoshop


Karya aku yang mempromosikan perkhidmatan e-Hubung iaitu pendaftaran percukaian secara SMS. Karya ini tidak terpilih untuk diletakkan di kalender HASiL


Karya ini pula menyampaikan mesej iaitu memberi kesedaran percukaian yang bermula dari peringkat kanak-kanak lagi. Ini juga tidak terpilih untuk dijadikan kartun penghias kalender walaupun aku taruk watak2 Wonderpets sebagai model.


Antara kartun yang terpilih untuk dijadikan cover panflet HASiL


Ini juga terpilih untuk dijadikan hiasan luaran panflet HASiL (mesej TELE INFO HASiL)


22 comments:

  1. Replies
    1. Aku lost dgn komik manga kdg2 haha tapi kalo hentai,suatu ketika dulu aku byk sedut ebook nya hehe...pengaruh besar tu haha

      Delete
  2. gempak dah.promote kat tempat len pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berani la bro....gua x pro sangat pun...saja mengisi masa lapang n hobi biasa2 jer ni...focus lebih byk ke arah muzik ajer haha

      Delete
  3. bakat terpendam ni... next buat la comic strip

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Dr Ben...itupun kalo saya rajin lah,buat comic strip ni kena komited,saya ni mudah give up dan suka bermalasan kalo bab2 melukis ni...itu psl saya lebih suka buat karikatur...masa sekolah dulu pernah buat comic strip tapi storyline makin lama makin merepek haha mcm syok sendiri pulak....

      Delete
  4. wah... boleh lawan Gayour nih...hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gayour seorang profesional,aku ni amatur pun x sampai lagi hahaha....

      Delete
  5. pemuzik,pelukis = lu memang berbakat bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No lah,aku cuma artis bertaraf bohemian (seniman jalanan yang sering dianggap serong oleh masyarakat dan selalunya dilabel golongan masyarakat kelas bawahan...sila rujuk wikipedia)

      Delete
    2. alahai..sedihnya bunyik..hehe..biar org nak anggap apa bro yang penting lu memang berbakat dan berkarya tanpa jemu.hasil seni lu jujur..

      Delete
    3. Sad but true haha...terima kasih bro

      Delete
  6. dapat payment tak? boleh buat side income ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih,payment takder,tapi dpt anugerah cemerlang yg membantu kenaikan gaji disebabkan penyertaan dlm aktiviti meningkatkan imej korporat...ermmm kdg2 terpaksa jadi balaci birokrasi utk hidup hehe...

      Delete
  7. maaf ye, semua kartun/karikatur/illustrasi yang diambil kerajaan negeri atau pusat semuanya bapak huduh huduh belaka. kenapa ya? birokrasi dah menutup mata pegawai-pegawai kerajaan ke? contoh maskot sukma pahang baru baru ini. Kononnya nak jadikan gajah sebagai maskot tapi bila tengok illustrasi, macam badut yang ada zakar kat atas muka pun ya jugak.hmmm.renung renungkan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Badut yang ada zakar kat atas muka?wow hahaha that shit is funny...susah la nak argue hal mcm ni bro,mgkn polisi kerajaan nak yang "friendly looking" character yg sesuai utk tatapan masyarakat secara umunya...

      Delete
  8. Eh nice kartun! kitak keja ngan LHDN kah? :p

    Zaman U dolok nang suka baca Ujang dan Geli Hati, lawak bodoh sebelm tido lepas memeras otak tension belajar. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sadly to say i do work in LHDN haha...well most 90's kids like me are more expose to those kind of comic strips, the term "lawak antarabangsa" first to be recognized in that era actualy. Haha entah la sis, mun ada masa dan kelapangan saya masih agik nangga komik nok sewel2 kedak ya...bad habits kali haha

      Delete
  9. wah hidden talent....

    i still layan komik gia until now... my childish side... hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's a well kept secret at first until my cartoons qualified for LHDN promotional use...mena ya sis,komik nok ol skool mcm Ujang n Apo ya nang antap best dari nok yang ada kinek tok

      Delete
  10. wah ada talent melukis duhal...hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidden talent to be exact sis hehe...

      Delete

silakan memberi sebarang komen...whether it's good or bad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...