Saturday, November 17, 2012

Pantai Bungai Bekenu : Tempat Yang Wajib Dikunjungi Jika Berada Di Miri!

Pada bulan Oktober lepas, aku dan beberapa rakan sepejabat pergi ke kenduri perkahwinan rakan sekerja kami di kawasan Bekenu, sebuah kawasan majoriti penduduknya berbangsa Kedayan yang terletak di daerah Subis, Miri. Selepas majlis tersebut, aku sempat juga singgah ke Pantai Bungai, boleh dikatakan sebagai tourist attraction jugak la di sini. Pantainya cantik dan tidak terhakis seperti kebanyakan pantai di tempat aku, Bintulu (hampeh). Di sini juga ada disediakan perkhidmatan homestay yang terletak di tepi pantai sahaja dengan kadar harga yang berpatutan. Jika ada di antara kalian yang pergi melancong ke Miri dan meminati keindahan di tepian pantai, jangan lupa singgah ke sini ya!

Pantai Bungai, Bekenu

Signboard yang menunjukkan tempat tersebut, Pantai Bungai

"Tamu" (kawasan tempat orang berniaga buah-buahan, miscellaneous stuff serta produk2 industri desa

Kelihatan kaum wanita sedang memilih kain baju kurung yang dijual di Tamu Bungai

Beberapa prasarana yang disediakan di sini (nice stupid playground?)

Keindahan Pantai Bungai

Aku difahamkan pantai ini selamat untuk mandi, well get your pelampong and seluar katak guys! Jom mandi!


18 comments:

  1. Replies
    1. Marilah melawat Miri, Sarawak bro hehe....

      Delete
  2. Replies
    1. Ada bro tapi setengah jam perjalanan ke Miri,Hotel Marriot ataupun Parkcity Everly Hotel...tapi kalo nak lagi best,tido ajer la kat homestay Bungai tu bro...tempat paling sesuai utk honeymoon.

      Delete
    2. btol ke ada homestay kat pantai bungai tu? harga utk seorang ada x?

      Delete
  3. Nampak bersih dr pantai di bintulu Yang hampeh... Sedih~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantai Bintulu = pantai yang menyedihkan...

      Delete
  4. Harap2 satu hari nanti dapat la jejak kaki kat malaysia timur ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an dimurahkan rezeki utk pergi melancong ke sini bersama keluarga, boss...

      Delete
  5. salam bro.. kmk selalu juak ke miri, tapi sik penah ke situk..heheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm sis,yaaahhhh this is one hidden paradise yang terdapat di Miri...mun ada masa marilah melawat pantai Bungai...

      Delete
  6. aku setahun empat kali terima sampel air dari pantai bungai ni (bersama2 pantai lain; esplaned, piasau, baram, kuala miri, etc)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interesting...lain kali MUP boleh buat Family Day di sini hehe...

      Delete
  7. Excellent site you have here but I was wanting to know if you knew of any user discussion forums
    that cover the same topics discussed in this article?
    I'd really love to be a part of group where I can get responses from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

    Stop by my homepage Josh Aiyer

    ReplyDelete
  8. bole sy tauk cm mna mok gi sia.?? cm mna mok contact org sana kalo mok booking tmpat ka apa ka . any info.??

    ReplyDelete
  9. Kmk nak tauk harga mn pakai sehari homestay di area sia mcm kol 8 sampe kol 3 gia berapa oh? Ada booking no sik?

    ReplyDelete

silakan memberi sebarang komen...whether it's good or bad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...