Friday, January 3, 2014

Documentary Review : Skateistan - To Live And Skate Kabul (Released in 2010)


Skateistan : To Live And Skate Kabul merupakan sebuah filem pendek berbentuk dokumentari yang mengisahkan tentang kehidupan kanak-kanak dan remaja di Afghanistan yang berkecimpung di dalam sukan skateboard. Ianya juga memberi penekanan tentang kesusahan hidup yang dialami oleh kanak-kanak di sana. Di dalam sebuah negara yang hancur disebabkan perang saudara, kebencian etnik, pergolakan politik yang merunsingkan (syukur Malaysia masih aman), kanak-kanak serta remaja di Afghanistan ini mulai bersatu dan bergerak secara komuniti, dibantu oleh sebuah NGO iaitu Skatetistan, dan secara perlahan mendekatkan jurang perbezaan di kalangan masyarakat yang terdiri daripada pelbagai etnik di negara bergolak tersebut. 

Skateistan : To Live And Skate Kabul (2010 produced by Dazed & Confused and Diesel)

Jom layan beberapa pics menarik tentang NGO Skateistan ini:

 Kanak-kanak perempuan tidak dibenarkan bermain basikal (mengikut undang-undang Afghanistan dan budaya mereka) akan tetapi digalakkan bermain skateboard. Weird but nice...

 Kids with their skateboards. Kebanyakan di kalangan mereka mempunyai pekerjaan seperti menjual makanan di tepi jalanraya dan tidak bersekolah. Skateboarding merupakan salah satu cara untuk mereka merasai dunia kanak-kanak, keluar daripada tekanan hidup mereka.

 Aku suka gambar ni. Seorang budak lelaki membuat trick ollie di atas kereta kebal yang telah hancur.

 A girl with her skateboard

Ini merupakan Skateistan Skatepark yang terdapat di Kabul, Afghanistan. Di antara projek terawal NGO tersebut.

please visit: skatetistan.org

"Building Ramps, Not Bombs"

12 comments:

  1. kalau djaman taliban dulu, jgn harap dpt main benda ni

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing.
    Aku pernah baca dan tengok foto2 permandangan kota Kabul tahun2 60an.
    Cantik...aman...
    Ni sama macam Sri Lanka tahun 60an, cantik , makmur, aman, sebelum perang tamil tigers tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kabul dan Sri Lanka mempunyai nasib yg serupa....syukur kami di Malaysia tidak begitu hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. band heavy metal pun dah ada dah....

      Delete
    2. Memang ada band metal di afghanistan, selalu tengok kat zine metal UG even yg local pun ada kasi review diorang punya cd/kaset dulu. Tapi kena cari balik la nama2 diorang ni hehehe....

      Delete
  4. Macam menarik..ok nanti aku cekidot

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena check it out bro....menarik ni! hahaha

      Delete
  5. Haha memang menarik rus...the best!

    ReplyDelete

silakan memberi sebarang komen...whether it's good or bad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...