Monday, April 3, 2017

Catatan Kehidupan : Melawat Ke Taman Rindu

Pokok bunga kertas dan ros putih

Arwah adikku Alifh Omar dahulunya memang suka bercucuk tanam dan berkebun. Antara tumbuhan yang disukainya ialah pokok bunga kertas dan bunga ros putih ini.

Semenjak pemergiannya, pokok-pokok ini dijaga rapi oleh ibu bapa mertua dan isterinya. Mungkin melalui aktiviti sebegini merupakan satu jenis terapi merehatkan minda buat arwah dahulu. Setelah penat berkerja di pejabat, mungkin hanya dengan menjalankan aktiviti sebegini sahajalah yang dapat meluahkan segala kekusutan di dalam fikirannya.

Alhamdulillah kebanyakan tanamannya menjadi serta tumbuh dengan baik. Kebanyakan pokok buah serta bunga yang ditanamnya dahulu kini membuahkan hasil. Contohnya pokok buah betik, markisa dan daun pandan; semuanya baik-baik belaka.

Arwah tidak sempat melihat hasil tanamannya. Namun jauh di lubuk hati setiap ahli keluarga kami, dapat dirasakan bahawa keberadaan semangatnya tidak mati dan kekal hidup pada setiap tumbuhan yang ditanamnya.

Kini hampir genap 100 hari pemergiannya. Kami sekeluarganya masih belum mampu untuk melunturkan rasa rindu ini terhadapnya. Namun kami tetap redha dengan apa yang telah berlaku.

I miss you so much, dear brother...

إنا لله وإنا إليه راجعون اللهم اغفرله وارحمه وعافه واعف عنه واكرم نزله ووسع قبره وابدله دارا خيرا من داره واهلا خيرا من اهله واجعل قبره روضة من رياض الجنة

2 comments:

  1. Al Fatihah.moga rohnya di tempatkan di kalangan mereka yg soleh.Amin..

    ReplyDelete
  2. Aku pernah baca, walau kejap lagi dah nak kiamat lagi kejap lagi ke , tapi kalau kat tangan kita ada benih pokok atau tu buhan, maka kita hendaklah tanam benih tu. Walau kejap lagi nak kiamat. Begitulah dalam agama Islam betapa "save the trees, save the forest, save the environment" ni semua dah build-in sepatutnya dalam jiwa orang Islam. Unfortunately, not many people are aware of that. Fortunately, your late brother do. Good for him.

    ReplyDelete

silakan memberi sebarang komen...whether it's good or bad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...