Tuesday, February 26, 2013

An Oral | Visual History By The Red Hot Chili Peppers With Brendan Mullen (26 Amazing Pictures)


Buku "An Oral | Visual History By The Red Hot Chili Peppers With Brendan Mullen"

Amaran: Entri blog ini mengandungi beberapa gambar yang boleh menyinggung beberapa pihak. Ianya sesuai untuk tontonan individu yang berusia 18 tahun ke atas sahaja.

Ok mungkin dah lama sangat aku letak entri ni dalam bentuk draft. Buku yang aku beli dari Ijau ini sebenarnya merupakan satu bentuk chronicle yang diambil secara terperinci (mungkin terlalu terperinci sebab banyak sangat pics separuh bogel di dalamnya) dalam bentuk visual, untuk oral nya punya lebih kepada beberapa quotes dari bandmates band ini. Nama The Red Hot Chili Peppers sebenarnya bukan nama asing dalam industri muzik antarabangsa. Band yang telah mencapai status the living legend ini sudah berada di dalam persada seni muzik antarabangsa selama hampir 30 tahun. Genre yang mereka bawakan merupakan sesuatu yang unik (funk / punk / rock / alternative). Aku rasa aku macam tak layak nak ulas secara lanjut pasal band ni, otai wooo....these are just my humble opinions. Apa2pun mari kita lihat beberapa pics menarik dari buku ini.


Ok tidak dapat dinafikan, bagi aku Flea ialah di antara idola aku dalam dunia gitar bass, selepas Steve Harris, Cliff Burton, Kris Novoselic, Jaco Pastorius, Nate Mandel, Jason Newsted dan banyak lagi (and the list goes on). Flea pernah berada di ranking yang ke-2 dalam majalah Rolling Stone untuk senarai "Reader's Pick The Top Ten Bassist Of All Time" dan yeah, I really have to agree on that (no doubt about it!). Teknik Slap Bass yang agresif serta bermelodi itu memang cukup mengasyikkan dan sentiasa buat aku teruja. Abaikan showmanship beliau yang agak "terbuka" itu (sila rujuk pic di atas), apa2pun bagi aku Flea is one of the best bassist of all time!

Beberapa kata pendahuluan dari Flea pada permulaan buku ini. 

Buku ini kebanyakannya gambarnya yang diambil oleh mendiang Brendan Mullen iaitu seorang pengasas kelab malam di Los Angeles yang bernama The Masque (lebih kurang macam CBGB jugak la) dan di antara orang yang terawal menaikkan nama Red Hot Chili Peppers di dalam scene punk di sana. Pic di atas merujuk kepada kata2 penghargaan dari Flea kepada mendiang di atas jasa beliau. Disertakan sekali 4 buah tandatangan dari anggota RHCP.

Kalau bercerita pasal sejarah RHCP memang tidak sah kalau tak diungkit mengenai kehebatan Hillel Slovak selaku gitaris pertama serta co-founder band ini. Diberi nickname "Israeli Kid" di kalangan kawan-kawan beliau, Flea merupakan sahabat karib beliau dan mula berkenalan dengannya semasa menjadi bassist sementara di dalam band punk yang juga diasaskan oleh Hillel iaitu Anthym.

 The Legendary Naked Picture of RHCP

 Obituary tentang kematian Hillel Slovak di dalam surat khabar

Chad Smith : The Crazy-Ass Drummer 

Quote menarik dari John Frusciante tentang bagaimana RHCP menemui Chad Smith di dalam satu ujibakat

Dave Navarro (guitarist Jane's Addiction) pernah menjadi gitaris RHCP circa 1993 - 1998

Oh Yeah! The Slapping Technic by the grandmaster of Funk himself, Flea!

RHCP makan cili! Perghh memang gila haha...

RHCP membuat gaya parodi untuk cover album The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Entah kenapa, banyak juga pics dalam buku ini yang aku tengok Anthony Kiedis pakai baju band Butthole Surfers ni, mungkin disebabkan dia juga big fan untuk band tersebut kot. Flea dalam pic ini pakai topi Nirvana pula. Nice.

RHCP era album One Hot Minute

John Frusciante di era album Californication, setelah beliau bebas dari belenggu dadah.

RHCP di Abbey Road, London. Masa ni masih dengan line-up lama, ada Hillel Slovak dengan Jack Irons. Ermmm....payah nak komen pasal pic ni. Aku ingatkan stokin hanya untuk bungkus kaki saja, rupa2nya boleh bungkus anu sekali hehe...

Anthony Kiedis jadi drag queen, dipapah oleh Kris Novoselic dan Dave Grohl dari Nirvana.

Beberapa quotes dari beberapa individu semasa era album Mother's Milk. Paling menarik ialah dari Kim White, salah seorang promoter dari EMI.

Ini merupaka satu fakta menarik tentang RHCP. Semasa mereka buat konsert jelajah di seluruh Amerika mahupun luar negara, band2 yang menjadi opening acts pada setiap show mereka akan menjadi the next big thing dalam scene alternative rock dan grunge di era 90'an, di antara band2 yang aku maksudkan ialah The Smashing Pumpkins, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden dan semestinya Nirvana.

Kenyataan dari Chad Smith tentang chemistry di antara band dengan Dave Navarro yang tidak berapa serasi.

Aku suka pic ni, RHCP dengan gaya rambut mohawk kecuali Chad Smith seorang saja yang botak habis haha...

The one and only picture depicting the seriousness and deep-thinking Anthony Kiedis

Diskografi yang hampir lengkap RHCP (tak ada letak album paling terkini mereka iaitu I'm With You rilisan tahun 2011, well buku ni diterbitkan pada tahun 2010)

Ini merupakan cara RHCP menyambut Tahun Baru Cina!

Timeline yang hampir lengkap tentang sejarah RHCP

Quote terakhir dari buku ini:

The Red Hot Chili Peppers have emerged from Hollywood's underground club scene to become one of the biggest rock bands of all time. This is their story, as told by Anthony Kiedis, John Frusciante, Flea and Chad Smith. This is the band's first book.




18 comments:

  1. utk buku berharga RM19.90 mmg berbaloi...

    ReplyDelete
  2. Gambo-gambonya memang boleh menyingung perasaan...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gangguan emosi betul buku ni...tapi seronok dibaca haha

      Delete
  3. nice bro....

    btw ya colok yang di bakar ya nak... perghh nang steady.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anthony Kiedes nang suka makan colok especially mun dah perayaan Tahun Baru Cina haha...

      Delete
  4. Aku betul2 tersinggung tengok gamba 'stokin' tu..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pics yg betul2 "mentally disturbed" haha

      Delete
  5. ooo nice book.
    Tu hari aku baca kat internet Metalika nye Orion Festival tahun ni special guest RHCP.
    Kalo sapa yang minat ni dua band, mesti awesome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's gonna be an awesome show! Itu yang pasti hahaha

      Delete
  6. I know this band! and I used to love them! Was my early dating days punya lagu dulu-dulu. Terikut-ikut juak ba. Haha. Nice book. Pinjam leh?

    ReplyDelete
  7. ooo cani dalam dia....buku ni masih elok lagi seal nye dirak buku hahaha... masih taksempat nak buka n baca kih5

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lu byk beli buku hal2 muzik ni bro, buku Heavier Than Heaven tu jual dgn aku, boleh x?haha

      Delete

silakan memberi sebarang komen...whether it's good or bad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...